Skip to content

Glassoorten

Product informatie

Onderstaand vind u meer informatie over enkele en isolerende beglazing. Voor meer informatie over de andere (glas) producten verwijzen wij u naar de betreffende productcategorieën.

Verzilverd glas Spiegels

Spiegels

Gelaagd glas

Gelaagd glas

Gehard glas

Gehard glas

Figuur glas

Figuurglas 

Dubbel glas

Dubbel glas 

Enkel glas

Float glas

Draadglas

Draadglas

hr++ glasservice bestellen

Isolatieglas Hr++

Enkelglas, de naam zegt het eigenlijk al. Enkel glas is een enkel glasblad welke voor diverse doeleinden kan worden toegepast. Vroeger was enkel glas de meest voorkomende beglazing. Tegenwoordig word enkel glas vooral toegepast in isolerende beglazing.

Veiligheidsglas of veiligheidsbeglazing, ook wel letsel werende beglazing genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letsel werend breukpatroon heeft. Standaard glas oftewel floatglas heeft de eigenschap dat er bij breuk grote scherpe scherven ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig persoonlijk letsel zoals gevaarlijke snijwonden. Er zijn ook glassoorten waar bij breuk geen risico is op ernstig letsel. Deze glassoorten hebben een letsel werend breukpatroon. De drie meest voorkomende soorten veiligheidsglas worden onderstaande verder toegelicht.

U bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wettelijke normen en regelgeving. U kunt ongevallen voorkomen door op de juiste plaats veiligheidsglas toe te passen. Voorkomen is beter dan genezen!
Voor het toepassen van veiligheidsglas is er een norm, de NEN 3569. Deze norm beschrijft exact waar en welk soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Aan de hand van deze norm kunt u gemakkelijk zelf bepalen of in uw woning veiligheidsglas moet worden toegepast. Voor uw woning geld dat wanneer de onderzijde van het glas zich tussen de 0 en 85 cm vanaf de vloer bevindt, dit veiligheidsglas dient te zijn. Tevens moet bij alle balustrades, dakramen, daklichten en dak beglazing (bijvoorbeeld in serres) veiligheidsglas toegepast worden.

Gehard glas is floatglas dat thermisch is behandeld. Het glas wordt eerst verhit bij meer dan 600°Cen vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid snel afgekoeld. Hierdoor krijgt het glas zijn speciale eigenschappen. Bij breuk valt gehard glas in kleine veilige korrels uiteen die geen ernstig letsel veroorzaken. Het voordeel van gehard glas is dat het ook bestand is tegen grotere temperatuurverschillen dan “gewoon” floatglas.
Toepassingsvoorbeelden zijn: zijruiten van auto’s, bushokjes, hardglazen deuren, etc.

PVB gelaagd glas: PVB gelaagd glas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een PVB (PolyVinylButyral) folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. Hierdoor ontstaan er bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig letsel. PVB gelaagd glas heeft als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Hierdoor ontstaat er bij breuk dus ook geen grote opening.
Een voorbeeld van de weergave van gelaagd glas is 44.2. Deze gelaagde ruit bestaand uit 2 glasbladen van 4 mm met daartussen 2 PVB-lagen van ca. 0,38 mm.
Toepassingsvoorbeelden zijn: glazen daken, inbraak vertragende beglazing, etc.

Draadglas is in beperkte mate een veiligheidsglas. De ingelegde draden zorgen ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Maar omdat er bij draadglas bij een grote stootbelasting toch een opening ontstaat is er toch kans op ernstig letsel, Draadglas mag dus enkel in beperkte situaties als veiligheidsglas toegepast worden. De Nederlandse norm NEN 3569 omschrijft duidelijk in welke situaties draadglas als veiligheidsglas voldoet.

Beveiligingsglas of inbraak werend glas is gelaagd veiligheidsglas, waar bij breuk geen opening in het glas ontstaat. Door het gebruik van méér folies en méér glasbladen, kan het glas een steeds grotere beveiliging bieden en zelfs praktisch ondoordringbaar worden. Beveiligingsglas is in diverse klassen (mate van inbraakwering) verkrijgbaar. Deze klassen zijn vastgelegd in de norm EN 356. Voor woningen hanteert men de volgende klassen:

  • P2A/P3A Standaard inbraak werende beglazing
  • P4A          Zwaar inbraak werende beglazing
  • P5A          Extra zwaar inbraak werende beglazing

Dubbel glas standaard

Standaard dubbel glas behaalt bij een opbouw van 4-12-5 een U-waarde van ca. 2,8 W/m2K.
De glasbladen zijn niet voorzien van een coating en de spouw is gevuld met droge lucht.

Dubbel glas HR

HR glas heeft een U-waarde van 2,0 tot 1,7 W/m2K.
Eén van de glasbladen is aan de spouwzijde voorzien van een coating en de spouw is, net als bij standaard dubbel glas, gevuld met droge lucht.

Dubbel glas HR+

HR+ glas heeft een U-waarde van 1,6 tot 1,3 W/m2K.
Eén van de glasbladen is aan de spouwzijde voorzien van een coating en de spouw is (meestal) gevuld met een edelgas, veelal argon.

Dubbel glas HR++

HR++ glas heeft een U-waarde van 1,2 W/m2K of lager.
Eén van de glasbladen is aan de spouwzijde voorzien van een coating en de spouw van 15 mm is gevuld met een edelgas, veelal argon.
De modernste soorten HR++ beglazing (5-15-4 met argongas) behalen inmiddels een U-waarde van 1,0 W/m2K volgens de norm EN 1279.

Dubbel glas ZHR++ Zonwerend

Dubbel glas kan ook zonwerend zijn. De metaallaagjes zijn dan dikker en uit meerdere metalen opgebouwd. De zontoetredingsfactor (ZTA) kan dan teruggebracht worden tot 20 %. De lichttransmissie (LTA) gaat dan echter ook omlaag.

Driedubbel glas

Driedubbel glas, ook wel triple glas genoemd, is een ontwikkeling die van de Scandinavische landen via Duitsland naar Nederland is overgewaaid. Sinds juni 2012 bestaat er voor drievoudig geïsoleerd glas een KOMO® keurmerk uitgegeven door KIWA, namelijk HR3® glas. HR3® glas heeft een U-waarde van 0,7 W/m2K of lager. Drievoudig glas met coatings en gasvulling kan een U-waarde bereiken tot wel 0,4 W/m2K.

Gewicht van glas

Bij het monteren van het glas moet u ook rekening houden met het gewicht van glas. Glas weegt ca. 2,5 kg/m2 per mm dikte. Een enkel raam van 4 mm dik weegt dus ca. 10 kg per m2. Een dubbel raam met samenstelling 5-spouw-4 (= 9 mm glas) weegt ca. 22,50 kg per m2. De kozijnen, ramen, constructie en hang en sluitwerk moeten dit gewicht wel kunnen dragen.

Glas Den Haag heeft randstad als werkgebied.

Deze website gebruikt vertrouwelijke cookies Zijn alleen om website te ondersteunen.