Skip to content

Floatglas

WAT IS FLOAT GLAS?

Deze methode werd in 1952 uitgevonden door Pilkington: men giet het gesmolten glas bovenop een bad van gesmolten tin. Het glas is lichter dan het tin, waardoor het er bovenop blijft drijven. Gesmolten metalen hebben een perfect vlak oppervlak en op deze manier is ook (de onderkant van) het glas perfect vlak.

De oppervlaktespanning van het glas zelf zorgt voor een perfect gladde bovenkant. De floatglasmethode wordt vooral gebruikt voor het maken van grote glasplaten (6,0 x 3,21 m). Het wordt toegepast in een continu gietproces: aan één kant wordt het vloeibare glas op het vloeibare tin gegoten, aan de andere kant wordt de gestolde glasplaat verder afgekoeld en in gewenste afmetingen gesneden. Men kan naar wens de dikte van de glasplaat variëren tussen 0,4 en 25 mm.

Momenteel wordt zo’n 90% van alle glas volgens deze methode gemaakt. De enige Nederlandse floatglasfabriek was in Tiel. Hier produceerde men tot 2012 ruim 50.000 m² glas, teruggerekend naar een dikte van 4 mm.

Enkelglas, de naam zegt het eigenlijk al. Enkel glas is een enkel glasblad welke voor diverse doeleinden kan worden toegepast. Vroeger was enkel glas de meest voorkomende beglazing. Tegenwoordig word enkel glas vooral toegepast in isolerende beglazing.

Naam Dikte(s)
Float blank 2,3,4,5,6,8,10,12,15
Extra helder blank 4,6
Gekleurd
Float blauw 4,5,6,8,10
Float brons 4,5,6,8,10
Float groen 4,5,6,8,10
Float grijs 4,5,6,8,10
Andere soorten op aanvraag  gratis offerte

Glasservice Den Haag
Glas reparatie

 

Vervanging voor particulieren & bedrijven

Geen voorrijkosten

Factuur rechtstreek naar verzekeraar op verzoek van klant

Glas Den Haag heeft randstad als werkgebied.

Deze website gebruikt vertrouwelijke cookies Zijn alleen om website te ondersteunen.